lauantai 30. joulukuuta 2017

Uuden kynnyksellä - mitä tärkeää voit kysyä itseltäsi?


Vuodenvaihde on oman elämän arvioinnin aikaa. Somea tai lehtiä selaillessa ei voi välttyä lukemasta listoja uudenvuodenlupauksista. TOP 10:ssä näyttävät olevan ainakin vähemmän kinkkua tai muita jouluherkkuja – lupaus tai muu elämäntaparemontti. Kärkipaikoille yltävät myös järjestän enemmän aikaa ystäville ja olen läsnä läheisille –lupaus ja tietysti aloitan uuden liikuntaharrastuksen –lupaus. Uudenvuodenlupaus on itse asiassa aika helppo tehdä, jos asiaa on kypsytellyt jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamatta.

Viimeisin oma, iso uudenvuodenlupaukseni on kahdeksan vuoden takaa. Päätös kypsyi joulunpyhien aikana. En enää halunnut kuunnella muiden näkemyksiä siitä, mikä minulle on hyväksi. En enää halunnut odottaa sopivaa hetkeä, jota ei koskaan tuntunut tulevan. En enää halunnut keksiä tekosyitä.

Ensin minun piti kuitenkin irtisanoutua vakituisesta työpaikastani. Sinun ei tarvitse tehdä sitä, ehkei näinä päivinä edes kannata, mutta minun piti. Se oli tärkeää ja tein sen kuullakseni jälleen omat ajatukseni.Kun aloin kuulla omat ajatukseni, maailmani alkoi jäsentyä uudella tavalla. Oivalsin, että on kaksi eri asiaa osata ja haluta tehdä asioita. Tietysti on vielä niinkin, että kaikkea ei pysty tekemään, vaikka haluaisi, mutta sellaista elämä on. Osaamisen ja haluamisen erottaminen voi kuulostaa todella yksinkertaiselta, mutta saat ehkä ajatuksestani kiinni, jos mietit, millaisia odotuksia sinuun kohdistuu eri tahoilta. Täyttääksesi odotuksia, teetkö enimmäkseen asioita, joita osaat vai teetkö asioita, joita haluatkin tehdä?

Hain vuosia paikkaani toimistotehtävissä ja henkilöstöasioiden parissa. Tein paljon, oli rankkaakin, mutta sain mahdollisuuksia, joista olen edelleen kiitollinen. En oikein koskaan silti tuntenut olevani omissa nahoissani. Suutuin, kun työterveyspsykologi totesi minun ajautuneen ammattiini. Kuljin itseni vierellä, kunnes oivalsin, että minulla on valta. Valmistuin unelma-ammattiini tekstiilisuunnittelijaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta, 47-vuotiaana, jouluna 2013.

Jos olet miettinyt alanvaihtoa, niin kysy itseltäsi tämä kysymys:

Millaista työtä voisit tehdä elämäsi loppuun saakka, vaikka siitä ei koskaan maksettaisi sinulle mitään?

Tällä pääset alkuun. Ja muista… ole uskollinen itsellesi. Menestystä Uuteen Vuoteesi 2018!

P.S. Yritykseni nimi kumpusi näistä kokemuksista. True Colours eli todelliset värit tarkoittaa minulle omien todellisten värieni näyttämistä, elämistä ja olemista sellaisena kuin olen, toisia ja elämää kunnioittaen.


P.P.S. Ai niin… Tämän kertainen uudenvuodenlupaukseni on tehdä uusi aluevaltaus ja toivottavasti jatkaa elämääni yhtä monipuolisena kuin tähänkin asti. Mutta siitä lisää myöhemmin.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Hei! Tekstisi osuu myös minun kohdalle. Vuosia olen " osannut " tehdä työtäni, mutta aina olen haaveillut tekeväni muuta. Opiskelin tekstiiliartesaaniksi 40 -vuotiaana ja valmistuin 2015. Silti vielä piti palata entiseen työhöni. Mutta jospa minäkin rohkenisin ja tekisin lupauksen perustaa se oma yritys. Haluan myös suunnitella kankaita ja tehdä erilaisia käsitöitä. Sydämellä :) T. Johanna Rekola

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentistasi! :) Tasapainottelu toimeentulon kanssa on tällä luovalla alalla usein haastavaa, varsinkin yrittäjänä tai freelancerina. Silti, jos löytää oikeat yhteistyökumppanit ja hyvän liikeidean noin aluksi, niin kaikki on mahdollista. Myötätuulta suunnitelmiisi!

      Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig