keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Mitä tekstiilisuunnittelija tekee?


Mitä tekstiilisuunnittelija tekee?

Kun kerron olevani tekstiilisuunnittelija, niin ensimmäinen reaktio on aika tyypillisesti: ”Ahaa, ompelet siis vaatteita!” No en ihan niinkään, vaikka haaveilen siitä. Vaatteisiin ja muihin tekstiileihin tämä työ toki liittyy. Suunnittelen siis kuoseja, kuvituksia ja pintakuvioita, joita käytetään esim. vaatteissa, verhoissa ja pussilakanoissa, keittiövälineissä, seinälaatoissa tai ylipäätään missä tahansa esineessä tai paikassa, jonka voi ajatella olevan kuviollinen. Yrittäjyys lisää hommaan oman mausteensa lähinnä niin, että saan luvan käyttää ihan kaikkia taitojani ja olla välillä oma IT-tukeni ja paras neuvonantajani. 

Viikuna-projekti alkaa

Kevät 2018 kului paljolti VIIKUNA-kangasmalliston suunnittelun ja valmistuttamisen parissa. Homma lähti liikkeelle sydäntalvella ajatuksesta tehdä vaateompeluun sopiva kangasmallisto yhdessä kollegani Hanna Ruoholan kanssa. Aluksi Hanna keksi Viikuna-nimen. Se tuntui yhdistävän vehreyden ja kesän kaipuumme sekä ajatuksemme siitä, että valmiit kankaat soveltuisivat sekä aikuisten, että lasten käyttöön.

Kun mietimme, missä ja milloin kankaat olisi hyvä lanseerata, niin OMMEL-tapahtuma tipahti meille kuin tilauksesta. Aikajänne helmikuun aloituksesta kesäkuun alun lanseeraukseen oli tiukka, mutta tiesin, että onnistumisen mahdollisuus on olemassa. Bussiin juoksijan asenteella siis projektiaikataulun/-suunnitelman ja budjetin tekoon.

Missä vaiheessa suunnitellaan?

Ennen kuosisuunnittelua kävimme läpi trendejä, ideoita ja värimaailmoja. Hanna teki Viikunan moodboardin, minä suunnittelin Viikuna-logon. Päätimme kuosien värit, ainakin suunnilleen. Aloimme luonnostella ja keräsimme aihioistamme Viikuna-aiheeseen sopivia kuosiluonnoksia. Hanna piirsi flow:ssa toinen toistaan hienompia luonnoksia. Mitä enemmän Hanna piirsi, sitä tuskaisemmaksi minä kävin. Suunnittelijan blokki. Onneksi en ollut tuossa tilanteessa ihan ensimmäistä kertaa, joten en ollut huolissani, ainakaan kovin.

Suunnittelemiani logoluonnoksia ja lopullinen VIIKUNA-logo oikealla alhaalla

Omakin kuosisuunnitteluni pääsi vihdoin vauhtiin, kun ryhdyin laittamaan Hannan luonnoksia raporttiin. Skannasin kuvat tietokoneelle, muokkasin niistä piirto-ohjelmalla toistuvia pintoja ja tein erilaisia väriversioita. Teimme tarkoituksella asioita ristiin, jotta kuoseihin tulisi molempien kädenjälkeä. Silti, projektin kuluessa huomasimme, että vaikka tyylien samankaltaisuutta löytyy, niin meillä on hyvinkin erilainen viiva. Kummankin kädenjälkeä ei ihan noin vain yhdistetäkään samaan kuosiin.

Aluksi suunnitelimme tarkoituksella hieman päämäärättömästi. Sitten katsoimme, mitä alkaa muodostua. Asiakasprojektissa suunnittelu on kurinalaisempaa, mutta nyt saimme toteuttaa mielitekojamme.

Suunnitteluvaiheessa kuoseilla ei välttämättä ole vielä niiden lopullisia nimiä vaan ne saattavat olla nimetyt tyyliin kukkakuosi 1,2 ja 3. Kun kokonaisuus alkoi muotoutua ja päätimme mitä kuoseja työstämme kankaiksi asti, niin valitsimme kuoseille nimet. Nimet Laguuni, Verde, Koralli, Solina loivat meille sen vehreyden tunnelman, jota halusimme tavoitella.

Solina-kangas, joka myytiin loppuun OMMEL-tapahtumassa

Mistä kankaat?

Vaikka suunnittelu on ah, niin ihanaa (kun se luistaa), niin se on silti vain osa projektia. Joskus tuntuu, että hyvinkin pieni osa. Tässä projektissa iso osa oli oikean alihankkijan löytäminen. Tällä kertaa päätimme suunnata Euroopan markkinoille. Miten sitten löysimme alihankkijamme? No, googlaamalla! Ei se helppoa ollut. Piti olla yhteydessä useisiin valmistajiin, lähettää tarjouspyyntöjä ja pyytää kangasnäytteitä. Tehtaiden toimitusajat ovat pitkät ja välttämättä pienyrittäjät eivät ymmärrettävästi aina ole prioriteettilistan kärjessä. Vaikeuskerrointa voivat lisätä vielä kulttuurierot ja huono kielitaito. Olen jälleen kerran kiitollinen ensimmäisestä koulutuksestani, joka on HSO-Sihteerin koulutus vuodelta 1993. Koulutuksessa yli puolet ajasta opiskeltiin kieliä, erityisesti liikekirjeenvaihtoa. Niistä opinnoista on todella ollut hyötyä tässäkin työssä.

Valitsimme loppusuoralle kolme tehdasta. Saimme kaikilta kolmelta näytteet heidän kankaistaan. Yksi lupasi lähettää näytteet meidän kuoseillamme varustettuna, mutta ne viipyivät. Toisella oli aivan mahtava valikoima, mutta kommunikaatio oli jotenkin todella monimutkaista. Kolmas ei juuri kommunikoinut, mutta näytteet olivat laadukkaimmat. Valitsimme kolmosen. Emme ehtisi tilata näytteitä omilla kuoseillamme. Halusimme OMMEL-tapahtumaan mukaan, joten oli pakko ottaa riski ja tilata kangaspakat ilman koeversioita.

Ainahan osallistumisen voi perua, mutta sellainen ei oikein kuulu tyyliimme. Siksi kehitin vielä plan B:n. Tiesin Euroopassa toisen alihankkijan, jolta sai tilattua pienehköjä määriä kankaita omilla kuoseilla. Ainoa onglema oli, että tuo toimittaja ei toimittanut kankaita Suomeen. No, pienellä päänvaivalla ja selvitystyöllä sekä saksalaisen osoitteen ja uudelleenpostituspalvelun avulla siitäkin selvittiin.  


Instagram-kampanjaamme kuvaamani ja muokkaamani "huoneentaulu"

Viikuna-projektin maalisuora häämöttää

Kankaita ”odotellessa” oli vihdoin aikaa perustaa Viikunalle omat Facebook- ja Instagram-sivut. Suunnittelin insta-kampanjamme ja ajastin sen. Mietimme Viikunan ilmeen OMMEL-tapahtumaa varten. Hanna suunniteli ja tilasi tuotelaput ja flyerit ja minä vektoroin Viikunahedelmät-kuosin ja suunnittelin ja tilasin roll-upin. Teimme markkinahintakatsauksen ja päätimme hinnoittelusta. Mietimme Viikunan tarinaa ja ydintä ja kirjoitin sitä mietelauseiksi/sanapareiksi. Joskus matkan varrella teimme myös keskinäisen sopimuksen Viikuna-malliston tulevaisuudesta.

Koralli-kangas, luomupuuvillatrikoo


Jihuu! Onnistuneet kankaat saapuivat vihdoin 30.5., vähän reilua viikkoa ennen OMMEL-tapahtumaa. Leikkasimme ja pakkasimme kankaat yhdessä Hannan ja tekstiilisuunnittelijaharjoittelijani Marianne Kolarin kanssa. Kuvasimme kankaat Mariannen kanssa. Käsittelin kuvat ja latasin ne verkkokauppaani. Kirjoitin verkkokaupan tuotetekstit sekä tuotelappujen tekstit. Julkaisin tuotteet. Latasin tuotteet hintatietoineen maksupäätteelle. Tein inventaarion. Pakkasin autoon kankaat ja rekvisiitan. Ehkä tein vielä jotain, mitä en enää muista.

Huh, valmista.

Sitä se tekstiilisuunnittelija siis tekee. Työssä tarvitaan luovuuden ja suunnittelutaitojen lisäksi erityisesti epävarmuuden sietokykyä, riskinottokykyä ja kykyä keksiä keinot kaikenkarvaisten esteiden kiertämiseksi. Lisäksi, auttaa kummasti, kun osaa päästää työn käsistään ja todeta, että kuosi, tuote tai teksti on riittävän valmis. Parantamisen varaa kun on aina.

Me tekstiilisuunnittelijat: Hanna Ruohola (vas.) ja Sari Taipale

Kuoseista tuli näköisiämme ja saimme niihin yhdistettyä kummankin omaa kädenjälkeä ja parhaita puoliamme suunnittelijoina. Kankaiden vastaanotto oli hyvä. Lisäksi minulla riitti keväällä aikaa muuhunkin, esimerkiksi asiakasprojektiin - bannerin ja kirjan kannen suunnitteluun.
Tule myös moikkaamaan meitä la-su 8.- 9.9. Kaapelitehtaalle Design Marketiin! Tulevat tapahtumamme pääset jatkossa tsekkaamaan täältä.







#tekstiilisuunnittelija #kuosisuunnittelija #kuosit #kankaat #kangasmallisto
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig